Iedereen die ooit in de greep van angst is geweest, weet hoe intens het kan zijn. Hoewel het soms isolerend kan voelen ben je niet de enige. Volgens een recent uitgebracht onderzoek van het Trimbos Instituut heeft bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Daarbij komen stemmingsstoornissen en angststoornissen allebei bij ruim een kwart van de volwassenen voor. Wereldwijd wordt 1 op de 14 mensen getroffen.
Angst in ons dagelijks leven
We ervaren dagelijks allemaal wel een gevoel van angst. Of het nu gaat om vlinders in de maag, zwetende handpalmen, hartkloppingen, spanningshoofdpijn, maagklachten of een beklemmend gevoel op de borst - allemaal natuurlijke gebeurtenissen wanneer de adrenaline door ons lichaam pompt.
Onze bijnieren beginnen namelijk te ontvlammen wanneer we ons in een gevaarlijke situatie of mogelijk conflict bevinden. Het ‘flight or fight’ mechanisme wordt dan geactiveerd. Dit mechanisme schakelt ook in wanneer we zenuwachtig zijn. Bijvoorbeeld voordat we een toespraak moeten houden, een belangrijke sportwedstrijd moeten winnen of ons bevinden in een drukke ruimte. Deze vormen van angst zijn volkomen normaal.
Maar wanneer angst of stress al een langere periode aanhouden en niet afnemen is het verstandig om hier wat extra aandacht aan te besteden. Vooral wanneer je het idee hebt dat het je dagelijks leven beïnvloedt. Om jezelf in balans te houden kan meditatie een ontzettend belangrijke rol spelen. We leggen uit waarom
Wat zijn de voordelen van meditatie tegen angst?
Angst begrijpen is de eerste stap om ermee om te gaan. Door de aard ervan te kennen, kunnen we een beter idee krijgen van triggerende situaties en hoe onze angst werkt - en dat is waar meditatie om de hoek komt kijken. Als we ons in een staat van angst bevinden is het moeilijk om emoties te reguleren.
Maar verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat consistente beoefening van meditatie ons in staat stelt om de neurale paden in onze hersenen te herprogrammeren en daardoor ons vermogen om emoties te reguleren verbeteren.
Door meditatie kun je jezelf vertrouwd laten voelen met angst opwekkende gedachten en patronen. Tijdens meditatie leer je ze te zien, bij ze te zitten en ze los te laten. Daardoor leer je 2 hele belangrijke dingen: onze gedachten definiëren ons niet en gedachten zijn niet echt.
Binnen dit nieuwe perspectief zijn we in staat om geleidelijk onze relatie met angst te veranderen, door onderscheid te maken tussen wat een irrationele gedachten is en wat waar is.
Welke voordelen heeft meditatie voor je lichaam?
Een ander voordeel van mediatie is het leren en versterken van je lichaamsbewustzijn. Een bekende oefening die tijdens meditatie vaak wordt gebruikt is een bodyscan. Een oefening die je leert om je aandacht te vestigen op alle fysieke gewaarwordingen. Tijdens momenten van angst of stress, leer je hierdoor net als bij je gedachten je lichamelijke gewaarwordingen te herkennen. Deze techniek stelt ons vervolgens in staat om terug te keren naar onszelf. Als een soort veilige thuishaven.
Hoe begin je met mediteren?
Er zijn verschillende YouTube kanalen en apps die je alles kunnen leren over meditatie. Een aantal van onze favorieten zijn de volgende:
Headspace
VGZ Mindfulness
Insight Timer
Meditation Moments
Disclaimer: Meditatie oefeningen zijn geen vervanging voor, of een vorm van therapie, noch zijn ze bedoeld om medische aandoeningen, zoals een angststoornis, te genezen, te behandelen of te diagnosticeren. Meditatie kan echter een onderdeel zijn van een algemeen behandelplan onder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.