09 januari 2025

Doe jij mee aan Dry January? Wat goed! Dat gaat je veel brengen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. “Je slaapt dieper, bent helderder en wordt blijer”, zegt Thubble-behandelaar Heleen Bosgoed.

Maar wat als je opeens toch enorme trek krijgt, of onder druk wordt gezet? Hoe ga je daarmee om? 

Eentje kan toch wel?

Proberen andere mensen je om te praten? “Kies voor jezelf”, zegt Heleen. “Ook als iemand zegt: ‘Waarom niet? Wat ongezellig! Eén glaasje dan?’ Ga niet mee in het gedrag van anderen.”

Voelt het spannend om jouw eigen grenzen aan te geven? “Veel mensen zijn bang voor afwijzing. Of dat anderen hen raar vinden. Maar is die angst wel terecht? Onderzoek het maar eens.” 

Er is toch niemand die het weet?

Heb jij anderen verteld dat je een maand geen alcohol drinkt? Heleen: “Veel mensen schamen zich daarvoor. Maar het helpt juist om erover te praten, met familie en vrienden.”

Je kunt anderen zo zelfs inspireren. “Zeg bijvoorbeeld: ‘zullen we het samen doen?’ En maak dan een Whatsapp-groepje aan. Samen sta je sterker. Op moeilijke momenten kun je elkaar steunen.”

Mis je nu alle feestjes?

Mijd je situaties waarin je normaal drinkt, zoals feestjes? “Niet doen”, zegt Heleen. “Sociale contacten zijn belangrijk. Ga dus wel naar dat feestje.”

En als je samen met anderen stopt: “Stuur van tevoren een berichtje: ‘Ga je vanavond ook? We houden vol, toch?’ Dan is het meteen een stuk minder zwaar.”

Is ‘nee’ zeggen moeilijk?

Voelt het bot om ‘nee’ te zeggen als iemand een drankje aanbiedt? “Oefen ermee”, zegt Heleen. “Wees creatief. Je kunt drankjes ook charmant afwijzen. Bijvoorbeeld met: ‘nee, misschien een volgende keer.’ Of: ‘dankjewel. Dat lijkt me harstikke lekker, maar nu even niet.’

Gestrest?

Als je super-gestrest bent, denk je dan: ‘ik heb een biertje nodig’?

Dat is een valkuil. Je denkt dat je zo ontspant, maar eigenlijk je zet je lichaam keihard aan het werk.” 

Maar hoe moet je dan tot rust komen? “Ga op zoek naar andere manieren om te ontspannen. Hou je van wandelen? Sporten? Laad je op de natuur? Of relax je juist door met iemand te praten?”

Is de nood hoog? Probeer een ontspanningsoefening. “Daar zijn er heel veel van”, zegt Heleen. Voorbeelden zijn de Pauzeknop-oefening of Ontspanning | Even opladen | 20 minuten.

Vind je jezelf saai?

Ben je bang dat je niet meer leuk bent, nu je niet drinkt? “Die vrees hebben veel mensen”, zegt Heleen. “Maar hoe gezellig is iemand die gedronken heeft? Misschien voelt die zich grappig, maar is dat ook zo? Ervaart een ander dat ook zo?”

Als je niet drinkt, kun je beter luisteren. “Je kunt bovendien beter bij je eigen gevoel. Dat maakt dat je juist beter contact legt met anderen.”

Ben je jezelf niet meer?

Heb je het gevoel dat je jezelf kwijt bent? Want wie ben je nog als je niet drinkt? Heleen: “Misschien komen er op jouw socials nog steeds filmpjes voorbij over hoe je lekkere cocktails maakt.”

Ga daarom actief op zoek naar role models van wie je zin krijgt om gezond te leven. Denk aan topkoks die koken met verse groenten, aan mensen die door de natuur reizen of aan sporters.

Lijkt het leven extra zwaar?

Welk gevoel onderdruk je normaal door te drinken? “Als je geen alcohol gebruikt, voel je ook wat je normaal probeert te ontlopen”, zegt Heleen. “Wat wil dat gevoel jou vertellen? En zijn er misschien andere manieren om er mee om te gaan?”

Je krijgt deze maand meer zelfkennis, luistert beter naar je gevoel en traint jezelf in nieuwe, gezonde gewoontes.

Zwak moment?

Heb je opeens heel veel zin in een drankje? Heleen: “Probeer te zien wat er gebeurt. Misschien slaap je al een paar dagen slecht. Of misschien is het vrijdagavond, het tijdstip dat je normaal altijd uitging.”

Train jezelf zo om trek in alcohol snel te herkennen. En maak het jezelf vervolgens makkelijker. “Bedenk wat je in zo’n situatie kunt doen. Kun je bijvoorbeeld iemand opbellen die ervan afweet?” En als je een moeilijk moment kunt voorspellen: “Plan van tevoren iets leuks, zoals wandelen of naar de film gaan.”

Besef dat het moeilijke moment voorbijgaat: “Straks is je zin in een drankje weer voorbij. Die lijkt nu heel sterk, maar gaat echt weer over.”

Gezondigd?

Ben je toch gezwicht? Word niet boos op jezelf. Geef ook niet op. “Zoiets kan gebeuren”, zegt Heleen. “Probeer ervan te leren. Praat erover met anderen. Hoe kwam het dat je de fout in ging? Wat was de druppel? Wat had je anders kunnen doen? Zo kun je het een volgende keer misschien voorkomen.”

Heb een beetje geduld met jezelf. 

Nieuw gedrag aanleren kost tijd. “Wees daarom lief tegen jezelf. Als het vandaag niet lukt, dan morgen misschien wel. Je zet nu grote stappen, om mentaal beter in balans te blijven. Daar ga je later nog veel aan hebben.”

Drink jij normaal echt veel?

Durf je niet te stoppen? Lukt het je niet om blijvend te minderen? Of drink je zoveel dat je bang bent voor zware ontwenningsverschijnselen? Dan kan professionele hulp uitkomst bieden: Meld je aan voor een intake - Jellinek.

Meer inspiratie?

Er doen veel mensen mee met Dry January. En je kunt dus ook op veel plekken inspiratie vinden, zoals bijvoorbeeld IkPas of Wat is IkPas/Dry January? [2025] - Jellinek.