In deze blog delen we 8 effectieve tips over wat te doen tegen piekeren om uw mentale welzijn te bevorderen. Lees verder.
1. Erken en accepteer je piekergedachten.
Wat te doen tegen piekeren begint met het erkennen en accepteren van je gedachten. Het is normaal om te piekeren, dus geef jezelf de ruimte om te erkennen dat je zorgen hebt zonder oordeel.
Dit is de eerste stap naar het beheersen van je piekergedachten.
2. Label het als een piekergedachten.
Door de gedachte te identificeren en te labelen, kun je er snel wat ruimte voor creëren. We weten namelijk dat onze piekergedachten vaak tegen ons liegen.
Het labelen van de gedachten herinnert ons eraan om het uit te dagen in plaats van het automatisch als een feit te geloven. Onthoud dat de gedachte precies dat is - een gedachte. Een gedachte blijft vaak rondhangen omdat je het te veel aandacht geeft door er weerstand tegen te vertonen.
Je hoeft het niet altijd eens te zijn met gedachten. Maar je kunt wel hun aanwezigheid accepteren.
Door het accepteren van de aanwezigheid van de gedachte, kun je het beter onderzoeken en begrijpen, en uiteindelijk beter omgaan met de gevoelens of emoties die het met zich meebrengt.
3. Train jezelf naar het heden
Oefen een bodyscan, meditatie of breathwork om je aandacht naar het heden te brengen. Deze technieken kunnen je geest kalmeren en stressniveaus verlagen, wat piekeren kan verminderen.
Door je aandacht te richten op je lichaam, leer je om je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je piekert over iets, maar in plaats van je erdoor te laten meeslepen, kun je proberen om je aandacht terug te brengen naar je lichaam en te ontspannen.
4. Train regelmatig en vermijd slechte copingmechanismen
Train regelmatig om het stresshormoon cortisol te verminderen. Vermijd daarnaast ongezonde copingmechanismen zoals alcohol, lang opblijven en eindeloos scrollen op je telefoon.
Probeer daarnaast je slaapritme onder controle te krijgen.
5. Creëer een pieker-tijd
Een effectieve techniek om piekeren te verminderen is het creëren van een specifieke tijd in je dag voor piekeren. Plan bijvoorbeeld 10-15 minuten aan het einde van de dag in om vrijuit te piekeren en je zorgen op te schrijven. Hierdoor kun je gedurende de dag je zorgen uitstellen en voorkomen dat ze je hele dag overnemen.
6. Daag negatieve gedachten uit.
Piekergedachten zijn vaak gebaseerd op negatieve aannames of onrealistische verwachtingen.
Daarom is het belangrijk om deze gedachten uit te dagen. Stel jezelf kritische vragen, zoals "Is deze gedachte echt waar?" "Is er enig bewijs om deze gedachte te ondersteunen?" of 'Is er een ander perspectief om deze gedachten te benaderen?".
Dit kan je helpen een realistischer perspectief op je zorgen te krijgen en ze te verminderen.
7. Vervang de piekergedachte
Nadat je je piekergedachte hebt uitgedaagd, vervang je deze door een nieuwe gedachte die evenwichtiger, nuttiger en realistischer is. (Vaak zijn onze angstige gedachten gebaseerd op een extreem en scheef standpunt.)
Herhaal deze nieuwe en nuttige gedachte elke keer dat je de oude gedachte hebt.
8. Zoek steun bij anderen.
Praten met vrienden, familie of een professionele hulpverlener kan ook nuttig zijn bij het omgaan met piekergedachten. Het delen van je zorgen met anderen kan helpen om ze in perspectief te plaatsen en mogelijke oplossingen te vinden.
Conclusie
Piekeren is een veelvoorkomende uitdaging, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Door je piekergedachten te erkennen, een specifieke tijd in te plannen voor piekeren, negatieve gedachten uit te dagen, ontspanningstechnieken toe te passen en steun te zoeken bij anderen, kun je jouw piekeren onder controle krijgen.
Probeer deze tips uit en ontdek welke het beste voor jou werkt. Vergeet niet dat het oké is om hulp te zoeken bij een professionele hulpverlener als je merkt dat je piekergedachten aanhouden en je dagelijks functioneren beïnvloedt.
Bij Thubble bieden we ook verschillende behandelingen aan. Benieuwd naar onze behandelservice? Bekijk hier ons aanbod.