Van 22-28 mei vindt de eerste editie van de Nederlandse Week van de Gezondheid plaats: Mentale gezondheid van ons allemaal! De Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid maakt deel uit van de European Mental Health Week 2023, die dit jaar voor de 4e keer wordt georganiseerd. Het overkoepelende thema op Europees niveau is "Mentally Healthy Communities".
Deze speciale week staat in het teken van het vergroten van begrip en bewustzijn over mentale gezondheid in onze samenleving. Het kabinet roept alle gemeenten, cultuur- en maatschappelijke organisaties, sport- en jeugdverenigingen en scholen op om tijdens deze week aandacht te besteden aan mentale gezondheid.
Gedurende deze week zullen we elke dag verschillende Nederlandse mentale gezondheidscommunity's in de schijnwerpers zetten. Hier zijn alvast enkele inspirerende voorbeelden van community's die het ontdekken waard zijn:
Community voor angsten
ADF Stichting, ook wel bekend als de Angst, Dwang en Fobie Stichting, biedt een online forum waar mensen met angststoornissen, dwangstoornissen en fobieën elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en ondersteuning bieden.
- Bibberbar: Daarnaast organiseert de stichting de Bibberbar, een online ontmoetingsplek voor lotgenoten. Deze online bijeenkomsten worden begeleid door een host en zijn gratis toegankelijk. Naast serieuze gesprekken is er ook ruimte voor humor en plezier!
- MeetMyFear: Recentelijk heeft de ADF Stichting het online ontmoetingsplatform 'MeetMyFear' gelanceerd. Dit platform biedt een veilige online omgeving waar mensen met angstklachten gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Het platform is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar met angst- en/of dwangproblemen. Maak eenvoudig een profiel aan en vind leuke vriendenmatches. Zoek op basis van specifieke criteria, zoals dezelfde angststoornis, leeftijd, geslacht of locatie. MeetMyFear is veilig, laagdrempelig en kosteloos.
- Hulptelefoon ADF: De hulptelefoon van de ADF Stichting is beschikbaar voor iedereen die kampt met angst, dwang of depressie, inclusief partners en familieleden. De ervaringsdeskundige vrijwilligers van ADF staan op werkdagen van 9:00 tot 13:30 uur klaar om naar je persoonlijke verhaal te luisteren, hun eigen ervaringen te delen en je te helpen bij het vinden van de juiste behandeling.
Community voor depressie
Depressie Vereniging: De Depressie Vereniging is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor mensen met depressie. Ze hebben een online community waar mensen met depressie elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden. Daarnaast organiseren ze ook regelmatig online bijeenkomsten en activiteiten.
- Supportgroepen: Daarnaast organiseert de vereniging door het hele land ook fysieke supportgroepen. De groepen komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Iedere groep heeft twee gespreksbegeleiders die zelf ook een depressie hebben meegemaakt.
- Depressielijn: Wil je met een ervaringsdeskundige in gesprek over jouw depressie? Dat kan via de depressielijn. Niet praten met een therapeut of psychiater, maar met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Eindelijk kunnen vertellen hoe het écht met je gaat. De lijn is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer 088 – 505 4334. Bekijk hun website voor de actuele bereikbaarheidstijden.
Community voor ondersteuning bij kanker
IPSO Centra: In 81 IPSO centra in Nederland bieden ze ondersteuning aan iedereen die met kanker te maken heeft gehad. Dit omvat een luisterend oor, lotgenotencontact en activiteiten gericht op ontspanning, verwerking en het herstellen van fysieke en mentale kracht. Deze steun is beschikbaar voor mensen met kanker, mantelzorgers, familieleden en nabestaanden.
Community voor rouwen
Rouwchat: Wil je praten over je verlies? Ben je een dierbaar persoon verloren en wil je graag je verhaal delen met een rouwdeskundige? Chat (anoniem) met één van de vrijwilligers van rouwhcat.nl. Zij zijn er voor jou.
De chatvrijwilligers zitten voor je klaar op werkdagen tussen 18.00 en 21.00 uur en in het weekend van 16.00 tot 22.00 uur.
Inloophuizen: Er zijn inloophuizen verspreid over Nederland die ondersteuning bieden aan mensen die rouwen. Deze inloophuizen zijn vaak ontmoetingsplekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en emotionele steun kunnen vinden. Ze organiseren ook verschillende activiteiten en workshops gericht op rouwverwerking. Je kunt op internet zoeken naar inloophuizen bij jou in de buurt
Community voor autisme
Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA): De NVA is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen met autisme en hun naasten. Ze bieden onder andere informatie, advies en belangenbehartiging. Daarnaast organiseren ze regionale bijeenkomsten, lezingen en activiteiten waar mensen met autisme en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten.
Autisme Informatie Centrum (AIC): AIC's zijn verspreid over Nederland en bieden informatie, advies en ondersteuning aan mensen met autisme en hun omgeving. Ze organiseren ook diverse activiteiten zoals themabijeenkomsten, lezingen en koffieochtenden.
FANN: is een landelijk netwerk voor professionals die zich richten op verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met ASS.
Wegwijzer Autisme: Wegwijzer Autisme biedt een overzicht van producten en diensten voor mensen met autisme en hun naaste.
Community voor OCD
OCDcafé: Ook opgericht door stichting ADF is het OCDcafé. Bij het OCDcafé ontmoeten mensen met een dwangstoornis en hun naasten elkaar. Met anderen praten over OCD zorgt voor steun, erkenning en begrip. Bij het OCDcafé kun je 1-op-1, of in groepen met elkaar, in gesprek. Het is een plek waar je vriendschappen kunt sluiten, berichten kunt sturen en video meetings kunt bijwonen. Het café is alleen toegankelijk voor ingelogde gebruikers. Zo blijft het veilig en vertrouwd.
Community voor psychose
Psychosenet: is een online platform dat informatie, ondersteuning en educatieve middelen biedt met betrekking tot psychoses en gerelateerde psychische aandoeningen. Het is opgericht door Jim van Os, een professor in de psychiatrie, en heeft als doel om mensen met psychotische ervaringen, hun familieleden en professionals te voorzien van betrouwbare en begrijpelijke informatie.
Op Psychosenet kun je artikelen, blogs, video's en andere bronnen vinden die gericht zijn op het begrijpen, omgaan en behandelen van psychosen. Het platform biedt ook ruimte voor ervaringsverhalen, waar mensen hun eigen ervaringen kunnen delen en zich verbonden kunnen voelen met anderen die vergelijkbare uitdagingen hebben doorgemaakt.
- eSpreekuur: Ook kun je er terecht als je een vraag hebt over psychische kwetsbaarheid, over herstel, je naaste, over medicijnen of over het afbouwen van medicatie? In het eSpreekuur kun je gratis en anoniem je vraag stellen aan onze experts.
Landelijke activiteiten waarvoor je je kunt aanmelden:
Maandag 22 mei organiseert het Ministerie van VWS in Amersfoort een landelijk openingscongres Mentale gezondheid: van ons allemaal. Het programma en aanmeldformulier vind je hier. Ook is er een overzicht gemaakt van alle initiatieven die verspreid over het land plaatsvinden.
Donderdag 25 mei organiseren de VNG en 113 Zelfmoordpreventie een webinar voor wethouders: Suïcidepreventie – integrale aanpak op mentale gezondheid, eenzaamheid en sociaal domein.
Activiteiten Europese Kick-off #EMHW:
Je kunt je hier registreren voor de dagelijkse online kick-off (Engels) vanaf 22 mei. Experts uit heel Europa bespreken voorbeelden waarop gemeenschappen de geestelijke gezondheid van mensen kunnen ondersteunen en stigmatisering en discriminatie op het gebied van geestelijke gezondheid kunnen aanpakken.
Eveneens op 22 mei is het webinar Supporting Mental Health in the Workplace.
Onderwerpen die aan bod komen tijdens het webinar:
- Waarom mentale gezondheid op het werk ieders zaak is.
- Strategieën om uw mentale gezondheid op het werk te beschermen
- Wat moeten managers weten en doen?
- Welke rol spelen organisaties bij het voorkomen van gezondheidsproblemen?
- Hoe iemand te ondersteunen die het moeilijk heeft?
Deel je tip!
Aan welke organisatie(s) die niet in dit rijtje staat, heb jij of je familie of vrienden veel gehad ? Laat het weten via onze redactie! Op onze Social Media lichten we aankomende tijd verschillende organisaties uit!