19 augustus 2021

Samen met fotograaf Niek Doup gaat Jelle Hoving langs mensen die ooit in hun leven tegenover een mentale uitdaging hebben gestaan. Om zo het gesprek omtrent mentale gezondheid aan te gaan, het stigma te doorbreken en om van elkaar te leren en te inspireren.

Deze keer gingen we in gesprek met Evelien (26), we spraken af bij een kruispunt in het hart van Deventer. Een plek waar ze vanaf haar 15e vaak langs fietste als ze onderweg was naar haar psycholoog voor haar depressie. 

Evelien onderweg op haar fiets

Wat is een depressie?

Depressie is een van de meest voorkomende stemmingsstoornissen over de wereld. In Nederland krijgt 1 op de 5 volwassen van 18-64 jaar ooit in het leven te maken een depressie.

De meeste mensen, zowel jongeren als volwassenen, voelen zich af en toe somber, verdrietig of ‘down’, dit is een normale reactie op ervaringen die stressvol of verontrustend zijn.

Bij een depressie houden deze gevoelens van verdriet en somberheid voor een lange periode aan. Je hebt ook nog maar weinig interesse in de mensen en dingen om je heen en kun je niet meer genieten van het leven.

Hoe herken je een depressie? 

Een depressie is soms moeilijk te herkennen, sommige mensen lopen vaak maanden of jaren rond met depressieve klachten, zonder dat zij of hun familie of vrienden dit doorhebben. 

De meest voorkomende kenmerken zijn:

  • Heel somber en neerslachtig voelen
  • Veel meer of minder eten
  • Geen tot weinig interesse meer hebben in hobby’s
  • Slecht slapen
  • Snel geïrriteerd voelen
  • Mentale en fysieke vermoeidheid 
  • Last van concentratieproblemen
  • Gedachten aan zelfdoding

We spreken van een depressie als je dagelijks, meer dan 2 weken lang, last hebt van meerdere symptomen. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts om samen te kijken naar een passende oplossing die voor jou werkt.

Een depressie is over het algemeen heel goed te behandelen. Er lijden echter veel mensen in stilte. Een deel van wat een depressie zo moeilijk maakt om mee om te gaan, is dat het ervoor zorgt dat we anders over onszelf gaan denken, hoe we ons voelen over ons vermogen om met het dagelijks leven om te gaan en hoe het ons doet geloven dat er geen einde in zicht is. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen pas laat aan de bel trekken.

Wat veroorzaakt een depressie?

Een depressie is een ingewikkelde stoornis. De oorzaak is daarom vaak moeilijk te herleiden. Er is niet één aanleiding. Het is vrijwel altijd een combinatie van verschillende genetische en externe factoren.

Voorbeeld van aantal factoren die een rol spelen bij een depressie:

  • Genen
  • Stress
  • Hersenchemie
  • Traumatische gebeurtenissen
  • Hormonale disbalans
  • Slechte voeding
  • Bepaalde medische aandoeningen

Er zijn nog meerdere factoren. Sommige zijn moeilijk te herleiden aan een depressie. Dit maakt het opmerken soms lastig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Zo ook bij Evelien.

 

Evelien in Deventer

Op school was ik vaak ziek

Evelien heeft vanaf jonge leeftijd jarenlang geworsteld met een depressie.

“Op de middelbare school was ik erg vaak ziek en heel vaak moe. Ik had de klieren in m’n keel helemaal dik, moest veel hoesten, en kreeg hiervoor medicijnen van de dokter.”

Maar die hielpen niet. Na meerdere bezoeken aan de huis- en kinderarts werd maar niet duidelijk waar haar symptomen vandaan kwamen. Totdat Evelien werd doorverwezen naar een kinderpsycholoog. Daar kreeg ze namelijk te horen dat ze depressief was.  Het gaat nu gelukkig erg goed met Evelien, maar dat is heel lang niet zo geweest.

Evelien in Deventer met zonlicht

Ik dacht: "Ik ga hier nooit meer uitkomen."

Tijdens een depressie is het moeilijk om in te zien dat je kan leren omgaan met je symptomen.

"Op gegeven moment voelde ik me zo lang somber, dat ik niet meer wist hoe het was om je goed te voelen. Er waren wel momenten dat het goed met me ging. Maar die periodes waren eigenlijk altijd heel eng. Want op gegeven moment wist ik dat ik toch weer terug zou vallen in m'n depressie.” 

Met deze podcast wil ze haar verhaal delen en ervoor zorgen dat andere mensen geïnspireerd raken om hulp te gaan zoeken voor hun mentale klachten. 

Luister de hele podcast 
met Evelien via de link hieronder.