Depressie is een stemmingsstoornis en wordt ook wel depressieve stoornis genoemd. Er zijn verschillende soorten depressie en er zijn verschillende oorzaken en symptomen aan te wijzen. Daarnaast zijn verschillende behandelingen mogelijk om van depressie af te komen. Wanneer we precies spreken van een depressie leggen we op deze pagina aan je uit.

Wat is een depressie?

Stel je voor dat je kamt met een somber en leeg gevoel wat al een tijdje aanhoudt. Wij kunnen ons voorstellen dat je je misschien afvraagt: ben ik depressief? Het kan soms lastig zijn om in te schatten of je nou spreekt van een mentale ‘dip’ of een depressie. Daarom zijn er een aantal herkenningspunten van een depressie.  

Een daarvan kan zijn dat je nergens meer zin in hebt en niks meer lekker gaat. Het kan zijn dat je ‘s ochtends je bed niet meer uit wil, dat je geen eetlust hebt, of juist heel veel gaat eten. Ook kan het zijn dat je interesse verliest in dingen om je heen of nergens meer van kunt genieten. Dit kan door van alles komen, maar bij de een houdt de mentale ‘dip’ op en bij de ander blijft hij hangen. Dan blijft het rotgevoel aanhouden ondanks de oorzaak lang geleden kan zijn. In dit geval spreken we van een permanente dip; een depressie.

Soorten depressie

Depressie kent verschillende vormen en uit zich in verschillende gradaties. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een lichte depressie en een bipolaire stoornis. In beide gevallen sta je voor een mentale uitdaging die van invloed is op jouw omgeving en dagelijks leven.  

Seizoensgebonden: de meeste mensen zijn bekend met een ‘winterdepressie’ waarbij de overgang naar de winterperiode een moeilijke tijd kan zijn. Ook de zomerperiode kan lastig zijn voor sommige mensen omdat ook hier de biologische klok wordt aangetast. Er is spraken van veel en langer licht waardoor slaapproblemen kunnen worden ervaren.

Zwangerschapsdepressie: negatieve of sombere gevoelens tijdens of na een zwangerschap die niet over gaan. Deze vorm van depressie wordt ook wel een postnatale depressie of postpartum depressie genoemd. Een zwangerschap, wat een ingrijpende gebeurtenis is op zichzelf kan een depressie met zich meebrengen.   

PMS depressie: ook wel het premenstrueel spanningssyndroom genoemd. Dit zijn ernstig aanhoudende menstruatieklachten die het functioneren beperken en een vorm van depressie kunnen aannemen.

Het onstaan van een depressie

Zoals we al eerder noemden kan het ontstaan van een depressie verschillende redenen hebben. Ook hierbij is het vaak een combinatie van sociale, psychische en biologische factoren. Het kan zijn dat je het persoonlijk moeilijk vindt om steun te vragen of dat je van nature weinig zelfvertrouwen hebt. Deze persoonlijke eigenschappen kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van een depressie. Daarnaast is het zo dat depressie in bepaalde families nou eenmaal vaker voorkomt. Erfelijkheid kan dus een rol spelen bij het ontstaan van een depressie.

Mocht het zo zijn dat iemand lijdt aan een andere ziekte? Dan is er een hogere kans op depressie. Daarnaast kunnen sociale factoren zoals ingrijpende gebeurtenissen een rol spelen. Vaak komt een depressie niet direct, maar pas enige tijd na de gebeurtenis opspelen. Een voorbeeld is een mentale of lichamelijke mishandeling die je als kind hebt meegemaakt en waarvan het effect in de vorm van depressie pas na je jeugd komt opspelen. Door deze verwaarlozing is de kans groter dat je hierdoor bepaalde depressieve sombere gevoelens hebt ontwikkeld. Het komt vaak voor dat depressieniet één oorzaak heeft, vaak zijn er meerdere aspecten van invloed die de depressie vormen

Depressieve symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een depressie kunt herkennen. Allereerst is het goed om te benoemen dat een depressie je dagelijks leven negatief beïnvloed voor langer dan 2 weken. Het zijn dan depressieve klachten die terugkeren en niet alleen invloed kunnen hebben op jouw persoonlijk leven maar ook op je relaties en/of werkomgeving. We zetten veelvoorkomende symptomen bij depressie voor je op een rijtje:

  • Sombere stemming
  • Je haalt minder plezier uit dingen dan eerst
  • Vermoeidheid
  • Problemen met concentreren  
  • Je eet meer of minder
  • Slapeloos gevoel
  • Neerslachtigheid
  • Je kunt gedachtes hebben over de dood

Op het moment dat je minder lekker in je vel zit komen hier ook veelvoorkomend lichamelijke klachten bij kijken, denk aan hoofdpijn, spierpijn of slapeloosheid. Mocht je last hebben van (een aantal van) bovenstaande symptomen raden we je aan het kopje ‘hulp bij depressie’ onderaan deze pagina te lezen zodat je kunt zien wat je zelf kunt doen.

Omgaan met depressie

Het kan zijn dat je bepaalde klachten herkent. Misschien vind je het fijn om wat handvatten te hebben over hoe je hier mee om kunt gaan. Of misschien wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met mensen in je omgeving die te dealen hebben met een depressie. Vanuit onze Community krijgen we regelmatig verhalen binnen van mensen die graag iets willen delen. 

Evelien heeft vanaf jonge leeftijd jarenlang geworsteld met een chronische depressie. “Op de middelbare school was ik echt vaak ziek en erg moe. Ik had verdikte klieren in m’n keel, moest veel hoesten, en kreeg medicijnen van de dokter”. Maar die hielpen niet. Na meerdere bezoeken aan de huis- en kinderarts werd maar niet duidelijk waar haar symptomen vandaan kwamen. Totdat Evelien werd doorverwezen naar een kinderpsycholoog. Daar kreeg ze namelijk te horen dat ze een chronische depressie heeft. Het gaat nu gelukkig erg goed met Evelien; maar dat is heel lang niet zo geweest.

In onze podcast vertelt Evelien over haar ervaringen met chronische depressie.

Ook deelt ze tips hoe je een persoon met een chronische depressie het beste kunt benaderen. 

Hulp bij depressie

Mocht je nu veel van de genoemde symptomen herkennen bij jezelf en vraag je je af of er bij jou sprake is van een depressie, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Een depressie gaat namelijk vaak niet vanzelf over. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je begeleiden met het voeren van gesprekken. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je gaan praten met een psycholoog. Samen met je huisarts of psycholoog kun je kijken welke therapie vormen er zijn en welke het beste bij jou past. Eventuele medicijnen kunnen in sommige gevallen ook helpend zijn bij depressie.

Thubble biedt ook behandeling aan voor depressie. Benieuwd naar onze behandelservice?

We leggen graag uit hoe we te werk gaan.