ZonMw-subsidie helpt bij verbeteren van psychologische behandelingen met gepersonaliseerde mentale ondersteuning.
Deventer, 22 oktober 2024 - Thubble, een moderne GGZ-instelling, start innovatief onderzoek naar een nieuwe manier van behandelen waarin interventies worden aangeboden op momenten midden in het dagelijks leven van de cliënt, wanneer zij dit het meest nodig hebben. Dit in tegenstelling tot de traditionele behandelingen, waarbij cliënten wachten tot hun volgende sessie bij een hulpverlener. Vanwege de ambitie om de interventie schaalbaar toe te passen op de zorg heeft Thubble in samenwerking met de Universiteit Twente hier een subsidie voor ontvangen van ZonMw.
Met haar eigen visie op zorg heeft Thubble een eigentijds behandelmodel ontwikkeld, waarbij maatwerk centraal staat. “We zien in onze huidige behandelingen dat het bieden van hulp op belangrijke momenten in het dagelijks leven, via technologie, veelbelovend is,” zegt Fennie Wiepkema, oprichter van Thubble. Deze aanpak, bekend als 'Just-In-Time Adaptive Interventies' (JITAIs), wordt al toegepast in de somatische zorg. In dit onderzoek richten we ons op het verder ontwikkelen en toepassen van JITAIs bij mensen met depressieve klachten. Daarbij werken we samen met cliënten, behandelaren, ervaringsdeskundigen en wetenschappers om deze methode te verfijnen en te testen.”
Behandeling op maat
Deze methode maakt gebruik van doorlopende metingen, zodat interventies kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en gevoelens van de cliënt op dat moment. De nadruk ligt op het actief betrekken van cliënten bij hun mentale welzijn en herstel, wat een nieuwe benadering van persoonlijke behandelingen biedt en leidt tot een meer op maat gemaakte werkwijze. Wiepkema legt uit: “Door cliënten zelf te laten bepalen welke interventie op welk moment het meest helpt, krijgen zij meer controle over hun behandeling. Daarnaast kunnen interventies beter gepersonaliseerd worden op basis van kenmerken zoals religie, persoonlijkheid en leeftijd. Deze op maat gemaakte interventies bevorderen de betrokkenheid tussen behandelsessies door direct in te spelen op wat voor cliënten en hun naasten belangrijk is.”
Landelijke uitrol
De onderzoekers streven naar een landelijke uitrol van Just-In-Time Adaptive Interventies voor stemmingsstoornissen in Nederland. Wiepkema: “We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan het verbeteren van behandelingen voor stemmingsproblematiek in de GGZ. Bij Thubble denken we dagelijks vernieuwend binnen het bestaande zorgsysteem. Kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid zijn kernwaarden die ons uitdagen om continu te verbeteren. Onze medewerkers zetten zich dagelijks met passie in voor deze doelen. De subsidie zien we als een mooie erkenning van ons harde werk, en we hopen hiermee ook andere zorgaanbieders te inspireren en laten leren.”
Over Thubble
Thubble, opgericht in 2019 door Fennie Wiepkema en onderdeel van de Dimence Groep, heeft als missie de geestelijke gezondheidszorg te vernieuwen en toegankelijker te maken. Door zorg te combineren met technologische innovaties biedt Thubble laagdrempelige en gepersonaliseerde tools om mentaal welzijn te bevorderen. Thubble biedt zowel gespecialiseerde als basis GGZ en heeft een unieke community rondom het concept van 'thubbelen', wat staat voor: "Doen wat nodig is om mentaal in balans te blijven." In deze community ondersteunen mensen elkaar met als doel een samenleving te creëren waarin iedereen aan hun mentale gezondheid werkt.