Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is het beste te omschrijven als een gevoel van plotselinge en intense angst. Een paniekaanval duurt doorgaans enkele minuten tot een half uur en zwakt daarna weer af.
Paniekaanvallen kunnen ook lichamelijke symptomen hebben, waaronder je gedesoriënteerd voelen, misselijkheid en het hebben van een snelle, onregelmatige hartslag. Paniekaanvallen komen vaak onverwachts en worden vaak als enorm heftig ervaren.
Je lichaam maakt het stresshormoon adrenaline aan om snel te reageren op een mogelijk gevaar. Dit wordt het fight of flight response genoemd.
Een paniekaanval is niet gevaarlijk, neem het wel serieus
De symptomen van een paniekaanval zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel erg beangstigend zijn. Ze kunnen je het gevoel geven dat je een hartaanval krijgt, of dat je gaat bezwijken of zelfs ziek wordt. Als je succesvol leert om te gaan met je angst geef je jezelf de kans om te ontdekken dat er niets gaat gebeuren.
Tijdens een paniekaanval is het moeilijk om logisch na te denken. Maar met de juiste kennis op zak kun je jezelf of iemand anders helpen. Probeer daarom de volgende tips in je achterhoofd te houden.
Tip 1: Herken wat er gebeurt
De eerste stap om een paniekaanval onder controle te krijgen, is erkennen dat je er een hebt. Het betekent dat je de gewaarwordingen die je voelt opmerkt en ze vervolgens benoemt als symptomen van een paniekaanval.
- Merk op dat je moeite hebt met ademhalen of je onwerkelijk voelt.
- Vertel tegen jezelf dat dit slechts een paniekaanval is en je de controle niet gaat verliezen.
- Uiteindelijk kom je altijd weer terug bij je basislijn.
Herhaal deze bevestiging om de intensiteit van je paniek te de-escaleren
Tip 2: Erkennen en aanvaarden
Probeer niet weg te lopen van je emoties, erken dat je bang bent, maar weet dat je niet in gevaar bent. Je wordt niet gek en je gaat niet dood.
Tip 3: Jezelf aarden
Een goede oefening om je aandacht af te laten leiden van de paniek en jezelf terug te brengen naar het heden is de truc van 5. Hierbij leg je de focus op je zintuigen. Het rijtje gaat als volgt:
- Noem 5 dingen op die je ziet
- Noem 4 dingen op die je voelt
- Noem 3 dingen op die je ruikt
- Noem 2 dingen op die je hoort
- Noem 1 ding op wat je proeft
Tip 4: Deel je angst
Praten over je angsten en paniek kan heel lastig zijn. Het kan voor vrienden en familie moeilijk zijn om te snappen waar je op dit moment doorheen gaat. Onthoud dat het delen van je angsten echt helpt. Als iemand in je omgeving ervan weet is de druk en stress voor jezelf veel lager. Ook kan het praten over je angsten ervoor zorgen dat je het beter leert te begrijpen.
Omgaan met een paniekaanval is hard werken, maar het is te doen. Leer je reacties, gevoelens en behoefte te begrijpen. Heb je nou vaak last van paniekaanvallen en heb je het idee dat het je leven dusdanig belemmert? Neem dan contact op met je huisarts.